Balance error scoring system (BESS) är ett balanstest för att utvärdera den statiska balansen i stående på ett och två ben. Testet är enkelt att genomföra och används kanske framför allt för att följa upp balansförmågan efter en hjärnskakning.

Hur utförs BESS Test

För att utföra BESS test behöver du en balansdyna på ca 50×50 cm, tejp för att markera testområdet och ett tidtagarur.

Balansförmågan utvärderas i tre positioner på plant underlag samt på balansdynan. De tre positionerna är stående med benen ihop, enbensstående på det icke-dominanta benet och tandemstående. Under samtliga test ska testpersonen stå barfota med slutna ögon och ha med händerna placerade på höftbenskammarna. Vid enbensstående ska det fria benet vara flekterat ungefär 20° i höften och 45° i knäleden med knät riktat rakt framåt.

Testpersonen har till uppgift att hålla balansen under 20 sekunder i respektive position. Testledaren ger felpoäng om testpersonen gör något av följande fel:

  • Lyfter händerna från höftbenskammen
  • Öppnar ögonen
  • Tar ett steg, snubblar eller faller
  • Abducerar eller flekterar höften mer än 30°
  • Lyfter framfoten eller hälen
  • Tar mer än fem sekunder på sig att återgå till testpositionen

Testpersonen kan endast få en felpoäng åt gången, så om testpersonen exempelvis öppnar ögonen i samband med att hälen lyfts från underlagen delas bara en felpoäng ut. Testpersonen kan dessutom inte få mer än 10 felpoäng vid respektive position.

Vad är ett bra resultat på BESS Test?

Nedan finner du normativa värden för BESS test bland ungdomar:

En bild som visar skärmbild

Automatiskt genererad beskrivning

Nedan finner du normativa värden för BESS test bland vuxna:

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

Referenser