Främre knäsmärta är precis vad det låter som, smärta som är lokaliserad till främre delen av knät. Patellofemoralt smärtsyndrom är ett annat namn för besvären och beskriver egentligen bara att det är en samling smärtsymtom som är lokaliserade till området mellan knäskålen (patella) och lårbenet (femur).
Patellofemoralt smärtsyndrom är till viss del en ospecifik diagnos som kan ha många orsaker och symtom. Smärtan uppkommer i regel i samband med en överbelastning eller ett trauma mot knät men det behöver inte föreligga någon strukturell skada i knät.
Symtom vid patellofemoralt smärtsyndrom
Patellofemoralt smärtsyndrom kan yttra sig på lika många sätt som det finns orsaker till besvären. Gemensamt för symtomen är den främre knäsmärtan men den kan förläggas på lite olika ställen och beskrivas på varierande sätt. Det finns emellertid några symtom som är karakteristiska för PFSS:
- Smärta vid gång i trappor, framför allt trappgång nedför.
- Smärta vid huksittande.
- Smärta vid långvarigt stillasittande, exempelvis i skolbänken, i bilen eller på bio.
- Smärta vid inbromsning, landning eller riktningsförändring.
Rehabilitering vid patellofemoralt smärtsyndrom
På samma sätt som det finns många orsaker till och symtom vid PFSS finns det även många möjliga behandlingar och rehabiliteringsalternativ. Många gånger är det en kombination av åtgärder som ger bäst effekt för att minska den främre knäsmärtan.
Det första steget i rehabiliteringen är att identifiera vilka aktiviteter som provocerar besvären och vilka faktorer som kan påverka smärtprovokationen i dessa aktiviteter. För att kunna minska besvären är det viktigt att du som patient har en förståelse för vad som utlöser smärtan och vad du kan göra för att minska smärtan. Initialt kan det vara bra att vila från provocerande aktiviteter för att minska smärtan och ge dig själv ett bättre utgångsläge för fortsatt rehabilitering. Ortoser, tejpning av knäskålen eller ilägg i skorna kan förändra biomekaniken och minska smärtan.
Nyckeln i rehabiliteringen är träning i allmänhet och styrketräning i synnerhet. Vad gäller träningen i allmänhet gäller det att hitta en belastningsnivå som du klarar av utan att provocera smärtan. Styrketräningen syftar till att stärka musklerna i nedre extremitet, dels för att öka belastningstoleransen dels för att förbättra rörelsemönstret. Styrketräningen fokuserar på lårmuskeln och höftmuskulaturen men även bålmuskulaturen och fotledens muskulatur kan behöva tränas. Vid behov kan det vara aktuellt med stretching eller rörlighetsträning.
Rekommenderad vidare läsning för dig som besväras av patellofemoralt smärtsyndrom.
Referenser
- ‘Managing My Patellofemoral Pain’: the creation of an education leaflet for patients
- The ‘Best Practice Guide to Conservative Management of Patellofemoral Pain’: incorporating level 1 evidence with expert clinical reasoning
- Idrottsskador – En illustrerad guide
- Clinical Sports Medicine – Volume 1 – Injuries