Den maximala syreupptagningsförmågan (VO2-max) är ett mått på kroppens förmåga att utvinna energi med via syrekrävande (aeroba) mekanismer. Ju högre syreupptagningsförmåga desto mer energi kan du producera aerobt utan att samla på dig ”slaggprodukter”. Den maximala syreupptagningsförmågan är därför till stor del avgörande för uthålligheten och det vi i folkmun benämner som kondition.

Hur testas maximal syreupptagningsförmåga

För att ta reda på den maximala syreupptagningsförmågan utförs ett arbete med successivt ökad belastning samtidigt som man mäter syreupptaget. Det finns många olika sätt att testa VO2-max och testprotokollet anpassas utifrån testpersonens fysiska status och syftet med testet. Generellt utförs testet med löpning på ett löpband eller cykling på cykelergometer man kan till exempel utföras på längdskidor eller roddmaskin om det är en längdskidåkare respektive roddare som ska testas.

Generellt börjar testet med en uppvärmning på en lätt till måttlig intensitet. Därefter följder en kort vila innan själva testet börjar. Under testet ökar belastningen både genom att intensiteten ökar och genom ett ökat motstånd på cykeln respektive ökad lutning på löpbandet. Målet är att maxpulsen ska nås inom 6-10 minuter. Är testet kortare än så är risken att arbetet är anaerobt och den aeroba energiproduktionen har inte hunnit nå sin topp. Är arbetstiden längre än tio minuter är risken att testpersonen hinner bli trött innan det maximala syreupptaget har uppnåtts. Det finns dock varianter där det maximala syreupptaget nås inom 2-5 minuter.

Vad är ett bra syreupptag (VO2-max)?

Vad som är ett bra maximalt syreupptag varierar givetvis beroende på vem du är och vad du ska göra. Mer generella referensvärden för VO2-max finner du i tabellen här nedanför:

Grupp A: längdskidor, löpning (>800 m), gång, modern femkamp, cykel (>1 km), skridskoåkning (>1500 m), rodd, paddling, simning (>200 m), skidskytte, nordisk kombination.

Grupp B: lagidrotter, boxning, brottning, fäktning, kortdistanslöpning, simning, cykling, skridskoåkning, konståkning, mångkamp i friidrott, simhopp, rytmisk gymnastik.

Grupp C: gymnastik, tyngdlyftning, kastgrenar i friidrott, skytte, hästsport, motorsport.

Referenser