Att styrketräna i värmen kan leda till större styrkeökning
Paretoprincipen, eller 80/20-regeln som den också är känd som, beskriver hur 20 procent av orsakerna står för 80 procent av verkan. Det är en regel som jag tycker många missar alltför ofta och fastnar på detaljerna som inte kommer göra någon större skillnad. Jag upplever att det är extra vanligt när det kommer till träning, kost och hälsa. Samtidigt finns det vissa faktorer som inte ger någon större inverkan på resultatet men som ändå kan vara intressanta eller roliga att bry sig om.
Studien jag tänkte gå igenom nu beskriver egentligen en faktor som du sannolikt inte behöver bry dig om men som ändå kan vara intressant. Åtminstone om du vill ha ännu en anledning till att åka iväg på en träningsresa i solen. Studien det handlar om visade nämligen att en grupp professionella rugbyspelare fick bättre resultat av styrketräningen om den utfördes i värmen (1).
Studie- och träningsupplägg
Studien genomfördes under rugbyspelarnas försäsong och bestod av en testvecka innan och efter en träningsperiod på tre veckor. Under träningsperioden fick ena gruppen styrketräna benen i ett rum med en rumstemperatur på 35°C och luftfuktighet på 37% medan andra gruppen tränade med en rumstemperatur på 21°C och luftfuktighet på 45%. Träningsupplägget kan du se i tabellen här nedanför.
Dessutom tränades även överkroppen under samma pass samt vid ytterligare ett tillfälle men då fick båda grupperna träna med en rumstemperatur på 21°C och luftfuktighet på 45%. I tillägg till styrketräningen hade deltagarna även sedvanliga lagträningar.
Innan och efter träningsperioden testades deltagarnas vikt, 1RM i knäböj, bänkpress och viktade chins, spänst i vertikalhopp, kondition med Bronco fitness test (”Idioten” med 5×20-40-60m på tid) samt acceleration med 10 meter sprint. Konstigt nog presenteras inte något resultat av accelerations-/sprinttestet och det nämns inte heller i diskussionen.
Bättre att styrketräna i värmen
Som du redan listat ut (om du läst rubrikerna) visade det sig att deltagarna som styrketränat benen fick bättre resultat efter träningsperioden. Åtminstone när grupperna analyserades var för sig.
Det ligger någonting uttrycket att det finns ”lögn, förbannad lögn och statistik”. Det går nämligen att få fram olika resultat beroende på vilken statistisk metod du använder. I den här studien användes först en metod där båda gruppernas testvärden innan och efter träningsperioden analyseras tillsammans. Då visade det sig inte vara någon signifikant skillnad mellan grupperna förutom att gruppen som tränat i värme gått upp mer i vikt (* i tabellen nedanför).
Forskarna analyserade däremot även gruppernas resultat var för sig och då visade det sig att värme-gruppen gjort fler signifikanta ökningar (# i tabellen nedanför) och dessutom med en större effekt-storlek (g i tabellen nedanför).
Forskarna gick vidare med att konstatera att styrketräning i värmen verkar kunna ge något bättre resultat än samma träning i normal rumstemperatur. Givetvis avslutar de diskussionen med att poängtera att en bör ta hänsyn till att det var få deltagare och kort studietid samtidigt som det saknades placebokontrollerad grupp och att deltagarnas kost inte kontrollerats. Men istället för att ifrågasätta studiens resultat tycker jag snarare att forskarna försöker ge tveksamma förklaringar.
Med tanke på studiens brister och deltagarnas relativt små ökningar tycker jag inte den här studien säger särskilt mycket. I mina ögon har slumpen sannolikt haft en betydande inverkan på resultatet där de blygsamma ökningarna skulle kunna bero på att deltagarna fått göra om testerna och förbättrat sig bara för att slå sitt tidigare resultat eller toppat formen lite med mer fokus på övningarna som testas snarare än rugbyträning och matcher.
Kommentar
Så var landar vi efter allt detta? Det krävs definitivt fler och bättre studier för att jag ska tro att styrketräning i värme ska ge bättre resultat än samma träning i normal rumstemperatur. Skulle det visa sig att det har en positiv effekt på styrketräningen har jag väldigt svårt att se att det skulle handla om någon betydande skillnad. Om skillnaden skulle vara av betydelse har jag dessutom svårt att se att det skulle gå att utnyttja i praktiken. Men trots alla om och men kommer jag ändå utnyttja det här studieresultatet, men bara för att få ännu en anledning att åka på träningsresor i värmen. Inte minst när det är mörkt och kallt här i Sverige.