Smärta i acromioclavikularleden (AC-leden) kan bero på ett trauma med efterföljande skada mot AC-leden, artros i AC-leden eller upprepad belastning av AC-leden. För smärta i AC-leden kopplat till ett trauma kan du läsa mer i artikeln om skada på acromioclavikularleden.

Symtom vid acromioclavikularledsartros och annan AC-ledssmärta

Smärtan går ofta att koppla ihop med en tidigare skada i AC-leden eller en långvarig belastning. Smärta i AC-leden är vanligt bland tyngdlyftare och styrkelyftare som belastar leden i samband med styrketräningen. Smärtan är lokaliserad till AC-leden och kan provoceras vid komprimering och palpation av leden. Lokalbedövning kan användas för att stärka misstanken om AC-ledssmärta och en AC-ledsartros kan bekräftas med röntgenundersökning.

Rehabilitering vid smärta i AC-leden

Den primära behandlingen består av vila eller anpassningar av provocerande aktiviteter. Antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) eller kortisoninjektioner kan användas för att minska smärtan. Dessutom kan du få hjälp av fysioterapeut för att se över provocerande aktiviteter och vid behov utforma ett träningsprogram för att öka styrka eller förbättra rörlighet för att på så vis minska belastningen på AC-leden.

Referenser