Martin Berkhan har skrivit en bok om hur du ska träna och äta för att bli rippad. Jag har läst boken och tycker att du ska göra detsamma!

Martin Berkhan har alltså till slut skrivit den där boken som vi alla har väntat på så länge. Åtminstone vi som hängt med när Berkhan ifrågasatt vedertagna sanningar inom kost- och träningsvärlden på styrketräningsforum samtidigt som han byggt upp leangains.com. Berkhan är förmodligen Sveriges internationellt sett mest inflytelserika personer när det handlar om kost- och träning. Mest känd är Berkhan för att ha gjort periodisk fasta populärt inom styrketräningsvärlden.

Berkhans bok, The Leangains Method: The Art of Getting Ripped. Researched, Practiced, Perfected, handlar däremot inte om periodisk fasta. Som de flesta av oss kanske hade trott på förhand. Berkhan är tydlig med att periodisk fasta inte är något magiskt i sig men poängterar att det var nyckeln för honom och sedermera även för många av hans klienter. Den periodiska fastan gör det nämligen många gånger lättare att kunna följa en effektiv diet i praktiken.

I boken berättar Berkhan om sin uppväxt som överviktig, hur han misslyckats med en rad dieter och hur sökandet efter den perfekta dieten till slut har tagit honom dit han är idag. Trots att jag har hört mer eller mindre hela historien förut tyckte jag att det var väldigt intressant att läsa om Berkans personliga upplevelser genom åren.

Boken är emellertid ingen självbiografi utan fokus för boken är att ge läsaren alla råd som är värda att känna till för att bli ”rippad”. Fokus ligger framför allt på hur kosten ska optimeras för att du ska få äta dig mätt och bygga maximalt med muskelmassa utan att lägga på dig onödig fettmassa.

Du får även råd om hur du ska styrketräna för att bli stark och bygga muskelmassa, utan att spendera en massa tid på saker du ändå inte har nytta av. Har du inte läst Berkhans artikel om Fuckarounditis kan din träning säkerligen få en välbehövlig spark i baken.

Därtill får du även tips på hur du kan dokumentera och följa upp din kost och träning. Det kan tyckas vara enkla råd i teorin men alla som försökt vet hur svårt det är i praktiken.

Om du inte känner till Martin Berkhan sedan tidigare kommer du förmodligen bli chockad över hans sätt att formulera sig. Jag tror inte att den raka, ärliga och på sätt och vis hårda attityden går hem hos alla men det får du helt enkelt köpa. Jag tycker det är skönt och uppfriskande att Berkhan skippar allt sockrande och istället ger läsaren den hårda, evidensbaserade sanningen. Stundtals blir det kanske lite mycket av ”hela handens pedagogik” men många gånger tror jag det kan vara rätt väg att gå för att föra gemene man på rätt spår.

Har du inte läst vad Berkhan har skrivit tidigare tycker jag absolut att du ska läsa den här boken. Om du inte gillar hans sätt att uttrycka sig får du helt enkelt bita ihop för informationen du får med dig i den här boken är guld värd!

Har du läst mycket av det Berkhan har skrivit tidigare måste jag tyvärr säga att du inte kommer få med dig så mycket nytt. Det som är nytt är däremot, som vanligt, riktigt bra. Med tanke på den lilla slant du får betala för boken tycker jag däremot ändå att du ska köpa boken. Den är trots allt prisvärd, informativ och underhållande.