Tidigare studier har visat att prestationsförmågan förbättras om du sköljer munnen med kolhydrater och på senare tid har det även kommit några studier som undersökt om en bitter smak kan ge liknande resultat.

I dagsläget finns det en del som talar för att du kan förbättra din prestationsförmåga genom att skölja munnen med kolhydrater. En effekt som förklaras med att receptorer i munnen känner av kolhydraterna och aktiverar belöningscenter i hjärnan. Något som i förlängningen medför att du inte känner av den fysiska ansträngningen lika mycket och kan fortsätta arbeta med hög intensitet. Jag har bland annat skrivit om det i inlägget Skölj munnen med kolhydrater och förbättra din prestation.

Det har även kommit några studier där man undersökt om man kan få liknande effekt av att skölja munnen med en vattenlösning som smakar bittert. Vattnet smaksätts med kinin som även ger den bittra smaken i tonic. För några dagar sedan publicerades en översiktsartikel (1) där man gick igenom forskningen och konstaterade:

  • Att skölja munnen och samtidigt dricka den bittra vattenlösningen kan förbättra prestationen vid maximala sprinter på cykel. 
  • Att skölja munnen och samtidigt dricka den bittra vattenlösningen aktiverar det autonoma nervsystemet och ökar aktiviteten i motorcortex. 
  • Att enbart skölja munnen med en bitter vattenlösning räcker inte utan du måste svälja drycken eftersom en stor del av receptorerna för den bittra smaken sitter längre ner i svalget.

Den bittra smaken ger inte samma belöning som kolhydratlösningen men båda bygger på principen att receptorer i munnen kan aktivera områden i hjärnan och förändra vårt känsloläge. Till skillnad från kolhydraterna som ökar välbefinnandet (eller åtminstone minskar upplevelsen av den ansträngande aktiviteten) är den bittra smaken ganska otrevlig och man tänker sig att den bittra smaken snarare skulle kunna öka motivationen eller få oss upphetsade. Varför man var intresserad att studera en bitter och otrevlig smak istället för en söt och god var för att tidigare studier visat att en bitter smak ger en större och mer långvarig påverkan på det autonoma nervsystemet jämfört med smaken av sött, surt, salt och vatten. 

Även om det i fallet med en bitter vattenlösning inte verkar räcka med att skölja munnen med drycken tycker jag det är ett väldigt intressanta resultat eftersom du egentligen inte tillför något som kroppen kan nyttja för att förbättra prestationsförmågan. Ändå är det precis vad som händer och visar hur komplex kroppen är.

Det ska dock poängteras att effekten av munsköljningen med den bittra smaken är i ett väldigt tidigt skede med endast några enstaka publicerade studier och det finns många pusselbitar kvar att lägga innan vi kan uttala oss om effektens omfattning. Bland annat finns det många frågetecken kvar i avseende på hur man ska dosera och administrera drycken, vilka personer och inom vilka idrotter drycken fyller en funktion samt mer specifikt hur stor effekt det faktiskt kan ha på prestationsförmågan. Så, fortsättning följer…